Завишаване на контрола при производството на храни, стимулиране на местни производства и

...
Завишаване на контрола при производството на храни, стимулиране на местни производства и
Коментари Харесай

Таван за субсидиите и комасацията - спорни моменти в коалиционните преговори в сектор Земеделие

Завишаване на контрола при производството на храни, стимулиране на локални производства и подпомагането на сензитивните браншове, като животновъдство и произвеждане на плодове и зеленчуци, както и потребността от напояване - това са концепциите, към които договарящите партии за съставяте на съдружно съглашение на този стадий имат цялостно единодушие по тематиката " Земеделие ". Тя е една от двете съществени преговорни тематики наред със Здравеоапзавена във втория ден на договарянията за съдружно съглашение, инициирани от " Продължаваме Промяната ", като на масата на договарянията са поканени " ИТН ", Българска социалистическа партия и " Демократична България ". Дискусиите се организират в експертен формат по 18 теми от вторник до събота.

Очаквано налагането на таван на дотациите и комасирането на земята са противоречивите моменти, по които евентуалните сътрудници в правителството тепърва ще търсят единодушие, предава БНР. 

България е страната, в която максимален дял от европейските дотации се получава от минимален дял аграрни производители, припомниха от " Да, България ". Според представителите на партията, у нас земеделието е накриво и по тази причина би трябвало да се обърне съществено внимание за по този начин нареченото налагане на тавани на заплащанията. Ето за какво те оферират да може да се употребява таванът на заплащанията от 100 хиляди лв..

От Има Такъв Народ обаче предизвестиха, че това трябва да стане на база на един доста сериозен разбор, тъй като голяма част от земеделската земя в България се дава под аренда. Това значи, че една голяма част от тези дотации през арендата влизат в икономическия живот на страната ни, аргументираха се от партията. 

" Продължаваме промяната "  подкрепят концепцията за налагане на таван на дотациите, само че не загатнаха съответна сума, до която би трябвало да се лимитират сумите. 

От Българска социалистическа партия се въздържаха от поддръжка за таваните. Според представителите на Левицата е значимо да се посочи с какво този таван оказва помощ на дребните и междинни производители. 

В България кооперирането е мъчно осъществимо и оттова би трябвало да се изхожда от политиките в бранш " Земеделие ", считат от Българска социалистическа партия. Експертите на партията упорстват за гаранционен фонд, което да не постанова стопаните да ипотекират имуществото си при всеки заем. От левицата упорстват още за надзор върху пестицидите, както и за построяването на напоителни системи в страната посредством бюджета с вложения в помпените станции.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР